Vakantie in Brabant

 

 

De omgeving van onze B&B is adembenemend mooi. Wij liggen direct aan de natuurgebieden als De Scheeken, De Geelders, en Het Dommeldal. Deze maken allemaal deel uit van Het Groene Woud. Dit is zo bijzonder dat het deel uitmaakt van Het Nationaal Landschap. In het voor- en najaar trekken de kraanvogels over dit gebied en regelmatig zien we de ijsvogel. Kijk voor meer info op www.hetgroenewoud.com Het is een dekzandgebied waar van noord naar zuid de beekdalen van de Dommel, de Beerze, de Reusel en de AA doorheen lopen. Al die gebieden vormen samen natuurkern Het Groene Woud. Dit gebied is ideaal voor een korte vakantie en ligt centraal tussen Eindhoven, 's Hertogenbosch en Veghel in. Vanaf 2016 kunt u hier ook edelherten zien. In oktober 2016 werden een vijftal wilde zwijnen gespot op 2 kilometer bij ons vandaan. In onze eigen weide wonen, hazen, konijntjes, patrijzen, bonte- en groene specht, de witte buizerd en uiteraard onze eigen steenuilen.

Het Dommeldal : Wandelen en fietsen

Het Dommeldal ligt tussen de bebouwde kom van Sint Oedenrode en Boxtel. De naam is misschien afgeleid van 'dodde' (riet) of 'dud' (moeras). De Dommel begint in België en mondt uit in de Maas met een totale lengte van 95 km. Het gebied eromheen bestaat uit beemden, bolle akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van de beek af liggen op hogere gronden 'bolle akkers'. Deze zijn al eeuwen als landbouwgrond in gebruik. Deze namen komt u ook als straatnaam hier tegen. Centraal in het dal ligt sinds de veertiende eeuw het Groot Duijfhuis (zie foto hier linksonder). Een boerderij met herenkamer en een vrijstaande duiventoren uit 1661. Vanuit onze Bed en Breakfast kunt u direct wandelen. De B&B heeft een unieke ligging aan diverse wandel- en fietspaden zoals het Vennekespad. Wij bieden u ook een wandeling met of zonder gids is vanuit onze B&B aan. Dit zijn halve of hele dagtochten. Ze zijn voor alle niveau's  zeer goed te doen en een aanrader. Misschien zien we de ooievaar wel!

 

Sint-Oedenrode

De eerste sporen van menselijke aanwezigheid in Sint-Oedenrode dateren van 10.000 jaar voor Christus en werden gevonden aan de Dommeloevers. Het dorp dat ook lang stadsrechten heeft gehad kent een rijke geschiedenis. Er is zelfs een kasteel. De inwoners van Sint-Oedenrode worden in de volksmond Rooienaren genoemd en het dorp wordt snel afgekort tot 'Rooi'.

Volgens de verhalen dankt Rooi zijn naam aan de heilige Oda van Brabant. Deze vrouw maakte rond het jaar 700 een start met de ontginning van de heide. Deze werd Rode (gerooide plek) genoemd.

Sint-Oedenrode is een geliefde bestemming voor vakantie en heerlijk om te overnachten wandelen en fietsen. Er zijn veel gezellige terrasjes en een ruime keuze aan restaurants. Ook in Olland waar vakantiehuisje Het Steenuiltje staat, is er op (een stukkie kuieren) loopafstand een terrasjes van dorpscafé De Beuk. Als dat niet bourgondisch Brabant is!

Hoe kunt u ons vinden?

Vul het contact formulier in onder de button CONTACT, bel of mail ons even.

M: info@hetsteenuiltje.nl


B&B Het Steenuiltje, Nieuwstraat 30,

5491VD Sint Oedenrode, Tel: 06 53 93 6071

KvK: 63412519